Přečtěte si příběh o Charlesi Gervais…

  V severní části Francie, na pomezí Normandie a Pikardie se nachází region nazývaný Pays de Bray. V doslovném překladu znamená "jílovitá země". Charakteristicky jílovitá půda, jež odpradávna znesnadňovala tamním zemědělcům pěstování pšenice, byla proto hojně využívána pro pastviny a ovocné sady. Dochované záznamy z počátku 19. století popisují tuto krajinu jako "úrodné pastviny plné stád dobytku, jež dávají lahodné mléko pro výrobu másla a výborných sýrů. Přičinliví obyvatelé vykrmují svůj dobytek a drůbež a z ovocných sadů získávají ovoce pro výrobu výtečného jablečného vína zvaného Cider. Nicméně je nutno podotknout, že cesty jsou zde zanedbané a znesnadňují rozvoj obchodu. Pokud nedojde k brzké nápravě, místní farmy budou upadat a Pařížané zemřou hlady."

V polovině 19. století již byla dopravní infrastruktura mnohem lépe rozvinutá a v roce 1857 byla otevřena nová železniční dráha mezi Paříží a Beauvais v Normandii. Toho využil mladík jménem Charles Gervais a začal do Paříže dovážet čerstý tvaroh a smetanu přímo z Normandie. V Paříži ve Ferriéres zřídil dílnu pro výrobu sýru a zaměstnal švýcarské specialisty, tedy odborníky "na slovo vzaté". Své sýrové specialitě dal název "Petite suisse" (malá švýcarka). Toto jméno a charakteristický kulatý tvar jeho sýru zajistily publicitu a rozšířili okolo něj auru "pravého švýcarského sýru". Obě ingredience byly dováženy do Paříže okolo půlnoci a sýry tak byly připraveny před rozbřeskem. Gervais zaměstnal poslíčky, kteří čerstvé sýry roznášeli do obchodů a restaurací a oblékl je do tradičních normandských košil, aby byli po celém městě snadno rozpoznatelní.

Obchodní úspěch Charlese Gervais přilákal další obchodníky, kteří se začali zabývat výrobou typického krémového čerstvého sýru. Normandská produkce mléka pro výrobu jeho dvou nejdůležitějších ingrediencí - tvarohu a smetany - se tak zněkolikanásobila a stala se hlavním průmyslem celé oblasti.

Charles Gervais přesto nadále zůstával největším obchodníkem se sýry a dále rozšiřoval výrobu. V roce 1937 koupil jednoho ze svých konkurentů a operoval tak již v 5, ti továrnách v Paříži a Normandii. Výroby přežily i útoky za II. Světové války. Původní výroba ve Ferriéres na okraji Paříže se postupem častu stala součástí společnosti Danone, která následně v České republice navázala na tradici výroby čerstvých sýrů a pod značkou Gervais je začala vyrábět v Benešově u Prahy. V roce 2006 značku odkoupila a dále rozvíjí společnost BEL Sýry Česko.